کتاب میراث کلاسیک اسلام اثری است از فرانتز روزنتال که تر جمه آن از آلمانی به انگلیسی را ایمن و جنی مارموستین انجام داده اند و علیرضا پلا سید آن را از انگلیسی به فارسی تر جمه کرده است. این کتاب در انتشارات طهوری در سال 1385منتشر شده است.
فرانتز ( فرانتس) روزنتال، خاور شناس آمریکایی آلمانی الاصل، در اوت 1914در خانواده ای کلیمی و بازر گان در برلین زاده شد. وی به جای بازر گانی روی به جهان علم آورد. تحصیلاتش را در زادگاهش به انجام رساند و در سال 1935 در رشته زبانهای شرقی و کلاسیک از دانشگاه برلین درجه دکترا گرفت. پایان نامه دکتری وی با عنوان" زبان کتیبه های پالمیری" به سال 1936 منتشر گردید. در سال1939 برای نوشتن کتابی در باره زبان آرامی یعنی کتاب تحقیقات آرامی شناسی برنده نخستین مدال کنگره بین المللی مستشرقین شد. او با قدرت گرفتن هیتلر و دولت نازی آلمان ناگزیر از ترک کشورش شد و به آمریکا رفت و در دانشگاههای سین سیناتی و پنسیلوانیا تدریس کرد و از 1956 به استادی زبانهای سامی در دانشگاه ییل منسوب شد. روزنتال بی گمان از برجسته ترین خاور شناسان جهان و به دقت نظر و تحقیق و تتبع بی نظیر شهره است. برخی از آثار او عبارتند از: روش و رهیافت تحقیق در اسلام، تاریخ تاریخ نگاری در اسلام، طنز و فکاهه در صدر اسلام، میراث یونان در اسلام، ترجمه کامل مقدمه ابن خلدون، ترجمه فلسفه افلاطونی فارابی، تر جمه دو جلد از تاریخ طبری، راهنمای زبان آرامی. تاریخ تاریخنگاری وی به عربی هم ترجمه و با عنوان علم التاریخ عند المسلمین چاپ شده که در کتابخانه تاریخ موجود است.
مفهوم آزادی در اسلام، علم پیروزمند : مفهوم علم در جهان اسلام و مقالات فراوان دیگر. روزنتال در انجمن های علمی جهان دارای مقام بلندی بود . رئیس انجمن فلسفه در امریکا ، آکادمی دوران میانه در امریکا ، آکادمی ملی لینچی ، آکادمی انگلستان ، و انجمن خاور شناسی آمریکا ، وی در 8 آوریل 2003 در گذشت.
او در آثارش به دنبال خط سیر ویژه اندیشه ای نبوده و مقالات ایشان بر اساس موضوعی بوده که او را به سوی خود می کشانده است. با این حال محور اندیشه های گوناگون او ادبیات عرب است و جنبه های گوناگون دانش را در دورانهای پس از اسلام از این دیدگاه مینگرد.
در کتاب میراث کلاسیک اسلام نیز ادبیات، راه ورود به زمینه های علمی،هنری و فرهنگی به شمار می آید تا از این رهگذر بتواند به هدفش که آشکار سازی اندازه وام داری علوم اسلامی به یونان به ویژه علوم دوره اسکندر است، برسد. در این میان در برخی موارد وام داری علوم اسلامی به تمدن ها و فرهنگهای دیگر را تا آنجا نادیده میگیرد که برخی از جنبه های غیر یونانی را به نام یونان تمام میکند. از جمله این جنبه ها عناصر وام گرفته ازادیان گنوسی، به ویژه مانویت است . مترجم در موارد مورد نیاز و در پاورقی بدان ها اشاره کرده است. طبقه بندی او برای علوم کمی از طبقه بندی آن زمان متفاوت است و بیشتر بر گرفته از طبقه بندی امروزی است. این کتاب به لحاظ آگاهی های کتابشناسی نسخه های اسلامی دارای اعتبار علمی و کاری با ارزش است. این به رغم آن است که بیش از چهل سال از تألیف کتاب می گذرد.
در این کتاب به فن ترجمه و ارزیابی متون خطی ، تذکره ها و تواریخ فرهنگی، رده بندی علوم و روشهای پژوهش و آموزش نیز پرداخته شده است.
رونمایی میراث کلاسیک اسلام با حضور کامران فانی
چهارمین برنامه این هفته کافه تیتر اختصاص به رونمایی کتاب میراث کلاسیک اسلام ترجمه علیرضا پلاسید دارد. این برنامه با همکاری انتشارات طهوری و مجله بخارا روز چهارشنبه ساعت 30/5 بعد از ظهر با حضور کامران فانی و احمد منزوی برگزار خواهد شد
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر